用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人試過呈分band 3 追返上band 1
go

有無人試過呈分band 3 追返上band 1 [複製鏈接]

呈一考得好差
   0    0    0    0

little_kid 發表於 24-7-10 22:48
呈一考得好差

記性好 睇野快 寫野快
一定追到

如果拉牛上樹
入band 1都未必有6年既幸福時光

讀咗幾年小學,小朋友資質係點,家長最清楚,面對現實吧

講真嗰句,如果本身是band 1底子, 好小會突然跌到去band 3,除非考試期間病到温唔到書。呈分中英數主打,要時間浸,如果呈一 band 3, 比較難短短幾個月時間呈二去到band 1,最多係band 2

katrinamama 發表於 24-7-10 23:19
講真嗰句,如果本身是band 1底子, 好小會突然跌到去band 3,除非考試期間病到温唔到書。呈分中英數主打,要 ...

平日排名都係中下 加上考試大病一場 要補考 已經盡力考 結果中英7x 數8x 常7x 音8x 都知道呈分睇排名唔係睇分數
好失望, 諗緊就算呈二去到band 1成績 1,2次成績 攞個平均 平均成績都係band2 (大概計算)係咪咁?

little_kid 發表於 24-7-10 22:48
呈一考得好差

首先要看學校名次,其次要看科目,另外,假期一定要補習甚至過年(數學,中文比較快有效果,英文難小小),另外,平時作業要補,每次中默,英默一定要拿高分(考試是固定背的)。囡囡5年級轉入蘇浙,第一次入學英文19分,呈分英語考58,然後呈二呈三全靠假期週末補習,但同學仔個個衝B1A 補的更勁,結果呈二呈三還是級尾。自行直資過了最後in,因爲英文不好一直waiting list.最後靠派位誌願獲得B1B。

oc113739 發表於 24-7-11 06:50
首先要看學校名次,其次要看科目,另外,假期一定要補習甚至過年(數學,中文比較快有效果,英文難小小), ...

派位報誌願一定要報最冷門,讀書路程比較遠的B1,無人同你爭的冷門誌願,B2,B3底讀B1不出奇,另外,多報奧數等比賽,刷自行簡曆的加分項,爲將來扣門多條路準備。追趕的努力過程中,會激髮小朋友鬥誌越走越順。多鼓勵,少埋怨

oc113739 發表於 24-7-11 06:50
首先要看學校名次,其次要看科目,另外,假期一定要補習甚至過年(數學,中文比較快有效果,英文難小小), ...

恭喜你囡囡!
你意思係囡囡第3輪大抽獎入了B1B?  當時區排名係Band 1?

little_kid 發表於 24-7-11 06:57
恭喜你囡囡!
你意思係囡囡第3輪大抽獎入了B1B?  當時區排名係Band 1?

Band3可以追赶到band2 ,然后派位入band1.参考band2 女 東區 轉 九龍城KL3 大抽獎
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3880544

oc113739 發表於 24-7-11 06:56
派位報誌願一定要報最冷門,讀書路程比較遠的B1,無人同你爭的冷門誌願,B2,B3底讀B1不出奇,另外,多報奧 ...

好多你鼓勵!
無人爭冷門嘅band 1 中學?我以為band 1競爭激烈!

little_kid 發表於 24-7-11 06:57
恭喜你囡囡!

其實小學差別不大,就看怎麼努力。很多家長不重視不努力,所以你重視反而好容易一年時間逆轉入band1的。派位,自行,以及直資麵試第一階段,叩門,4種方式,機會特別多

little_kid 發表於 24-7-11 07:03
好多你鼓勵!
無人爭冷門嘅band 1 中學?我以為band 1競爭激烈!

好多band 1 學校地理位置差,無人去band 2 反而入了band2不少有鬥誌的學生,然後暑假補習未來照樣跟上B1中學節奏

ekhc    發表於 24-7-11 11:49

回覆樓主:

你仔囡英文不差,报个面试培训班(会对弱项补底以及英文面试技巧),长期准备,直资,interview B1C 机会很大,

oc113739 發表於 24-7-11 07:12
好多band 1 學校地理位置差,無人去band 2 反而入了band2不少有鬥誌的學生,然後暑假補習未來照樣跟上B1中 ...

謝謝妳提議 我去研究下

oc113739 發表於 24-7-11 07:21
你仔囡英文不差,报个面试培训班(会对弱项补底以及英文面试技巧),长期准备,直资,interview B1C 机会很 ...

見你舊post 囡囡有報奧數比賽 繪畫比賽 是小五以前的 因為小六應該沒時間參加比賽吧
我小朋友對數學 繪畫都有興趣同天份 但就沒參加興趣班

好難追,因為其他同學呈分都一樣升呢

oc113739 發表於 24-7-11 07:21
你仔囡英文不差,报个面试培训班(会对弱项补底以及英文面试技巧),长期准备,直资,interview B1C 机会很 ...

你囡囡真係同我仔差不多 同校家長目標都係band 1a你係東區 我係灣仔區

比我會覺得九龍城區勁啲 唔會敢去試
估唔到真係有成功例子 令人鼓舞

請問有沒有面試培訓班介紹 我唔洗要考名校面試班只係想俾佢適應下面試

呈一band 3,努力追到呈三band1名次,都要搞清楚三次呈分試拉勻係咪都係band 1,還是只係band2,如果拉勻只係band 2,大抽獎當自己係band 1咁填,隨時結果派band 3

little_kid 發表於 24-7-11 07:36

你囡囡真係同我仔差不多 同校家長目標都係band 1a你係東 ...

我PM你

little_kid 發表於 24-7-11 07:03
好多你鼓勵!

好多有直屬小學的中學,其他人以為淨係收原校生,所以唔敢報嘅
例如聖羅撒,有另一個post分享,band 2/3派位都派到

ekhc    發表於 24-7-11 11:52
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊